Cobyście się nie pochorowali. Prażone migdały.

*** IMBIR ***

Korzeń świeżego imbiru jest ostry i rozgrzewający, smak końcowego trawienia jest słodkiZawiera więcej wody i jest łagodniejszy od imbiru suszonego.
Działa na dosze balansująco, ale pitta powinna stosować go z umiarem.
Suszony imbir z drugiej strony jest ostry i rozgrzewający, ale tutaj końcowy smak jest ostry. Ma działanie penetrujące. Wycisza vata i kapha, ale może stymulować pitta, bardziej niż świeży korzeń - z powodu na końcowy smak trawienia.
(Tutaj powinnam napisać o typologii w Ayurvedzie o tridosha, ale zrobię to innym razem, albo sami poszukajcie, bądźcie ciekawi!) 

Imbir wywołuje: pocenie się, roznieca agni (ogień trawienny), neutralizuje toksyny, ułatwia trawienie, przyswajanie i asymilację pokarmów. 
Leczy: zapalenie gardła, zwykłe przeziębienie, zaflegmienie, choroby zatok.

MIKSTURY (małe ł = mała łyżeczka)

Napar ze sproszkowanego imbiru połączony z gorącą wodą można pić z miodem. (pamiętajcie, że miód powyżej 40 stopni C. zmienia swoje właściwości i czyni je nieprzyswajalnymi dla ciała!)

- na podniesienie niskiego poziomu agni 
porzuć plasterek świeżego imbiru z szczyptą soli, 10 min. przed posiłkiem

-na lepsze trawienie, po posiłku. gazów, zatwardzenie
1ł świeżego soku z imbiru 
1ł soku z cytryny

- ból głowy
pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
wodą
Po podgrzaniu należy przykładać na czoło(bolące miejsce), pasta może wywołać lekkie wrażenie pieczenia na skórze zwłaszcza u Pitta. Po okładzie umyć skórę

- nudności, wymioty
1ł soku z imbiru 
1ł soku z cebuli 

- biegunka, ból brzucha
sok z imbiru - natrzeć okolice pępka

- ból zatok
1ł soku z imbiru
1ł miodu 
2,3 razy dziennie

- przeziębienie, kaszel, zatoki, objawy grypy
1 kubek herbaty z
1ł suchego imbiru
1ł cynamonu
1ł kopru włoskiego/ fennel

- chrypka, ból klatki piersiowej, kaszel, świszczący głos
1ł soku z imbiru
1ł sok z cytryny
2 szczypty soli kamiennej 

- reumatoidalne zapalenie stawów (sztywnienie stawów?)
2Ł oleju rycynowego
1 kubek herbaty imbirowej 
Wypijać na noc

* * *
Herbatka imbirowa
Gotujemy pokrojony bądź starty imbir - może być ze skórka (jeśli bez to NIE obierać a skrobać) z wodą przez ok. 10 min, im dłużej będziemy gotować tym herbatka będzie mocniejsza.

Herbatka śniadaniowa
1/2ł świeżego startego imbiru
1/2ł cynamonu
1 s (szczypta) kardamonu
1 kubek wody

Wodę zagotować, dodać przyprawy. Przykryć, ściągnąć z ognia i pozostawić na kilka minut.
Dobra dla wszystkich dosz, Pitta może pić z mlekiem, ale tylko prawdziwym. I tylko wtedy kiedy nie ma białego języka :)

Enjoy Treasures!


Adelajka
Wiedza z: Ayurvedic Cooking for sefl-healing. Usha Lad & dr. Vasant Lad.   

Brak komentarzy: