Ayurvedic Spring

Chociaż stawiam, że będzie od razu lato! Ale gdyby jednak nie to... podzielę się z Wami wskazówkami jak żyć w czasie Wiosny według Ayurvedy.

W Bhagavad Gita Lord Kriszna mówi:

" I am the Soul in the body, the Mind in the senses, the Eagle among birds, the Lion among animals. Among all the trees I am the sacred Bodhi tree, and of the seasons, I am Spring."

" Jestem Duszą w ciele, Umysłem w zmysłach, Orłem wśród ptaków, Lwem wśród zwierząt, wśród drzew świętym drzewem Bodhi, z pór roku jestem Wiosną"


Na wiosnę Matka Ziemia budzi się, rośliny kiełkują, energie poruszą się, wszystko kwitnie jest zielono i kolorowo haha, ludzie czują energię miłości - jest to czas świętowania!


Cechy Wiosny to: ciepło, delikatność, oślizgłość.
Nagromadzona kapha w ciele zaczyna się poruszać i spływać. Dlatego tak dużo osób w tym czasie jest przeziębionych. Wszystko spływa. Ludzie vata i pitta wraz z kwitnięciem kwiatów są szczęśliwi, a kapha łapie katar i alergie. Oj.
Jak wczesna zima ma cechy jesieni tak wczesna wiosna ma cechy zimy. Zalecana w tym czasie jest PANCHAKARMA - oczyszczanie systemu ze skumulowanej kaphy.  

Zalecane zioła na Wiosnę:
imbir
czarny pieprz
pippali - indyjski długi pieprz

Herbata z: kminu indyjskiego, kolendry, fennelu ( kopru włoskiego)

Omijać z daleka! 
Ciężkiego oleistego, kwaśnego, słodkiego i słonego jedzenia - które prowokują kapha (przyrost wagi)
Nabiału w szczególności rano, lodów, zimnych napojów.

Jeść gorzko, ostro, cierpko.
Wszystkie rośliny strączkowe takie jak:
żółty groch (mung dal)
czerwona soczewica... itp
Warzywa:
rzodkiewka
szpinak
cebula
czosnek - z imbirem, czarnym pieprzem lub chilli - ale uważać z tym, jeśli jesteś vata lub pitta

Po posiłku pij herbatę, ale wiadomo nie od razu. Tak min. 1/2 h po :)
imbir, czarny pieprz, cynamon

Używaj mniej ghee, nabiału,
więcej miodu, który rozgrzewa / ciepła woda z miodem pomaga z balansować kapha w organizmie


Adelajka! Hari Har!

Brak komentarzy: