Ponad dwie trzecie mieszkańców Ziemi to wegetarianie (jedzący nieznaczne ilości nabiału) albo weganie (niejedzący niczego, co pochodzi od zwierząt) i dlatego spożywający bardzo
mało białka zwierzęcego. Grupy te nie wykazują prawie wcale oznak takich chorób
cywilizacyjnych jako choroba serca, rak, osteoporoza, zapalenie stawów, cukrzyca, otyłość, stwardnienie rozsiane i tym podobne.
cywilizacyjnych jako choroba serca, rak, osteoporoza, zapalenie stawów, cukrzyca, otyłość, stwardnienie rozsiane i tym podobne.
Zapotrzebowanie ciała na białko jest w rzeczywistości całkiem niewielkie i na pewno nie tak wysokie jak przekonują przemysły spożywczy i medyczny. Po pierwsze, około 95 procent białka ciała jest odnawiane. Po drugie, wątroba syntetyzuje nowe białka z
aminokwasów, które niekoniecznie otrzymujemy ze zjadanego pożywienia. Tak naprawdę, każda komórka w ciele wytwarza białka. Jądro każdej komórki jest ciągle zaangażowane w produkcję białkową. Komórki mózgowe wytwarzają białka, znane pod nazwą neuropeptydy, w odpowiedzi na każdą myśl i każde uczucie. Neuropeptydy, znane również pod nazwą neuroprzekaźników, są językiem cząsteczkowym, który pozwala na komunikację pomiędzy umysłem, ciałem i uczuciami. Ciało wytwarza tysiące innych enzymów, a wszystkie one składają się z białek. Niejedzenie produktów białkowych nie zmniejsza umiejętności ciała do wytwarzania białek. Przeciwnie, nadmierne spożycie białka może poważnie blokować krew i limfę, co może obciążać komórki, tym samym osłabiając ich umiejętność produkowania białek. Tak naprawdę, największe niedostatki białkowe wynikają ze spożywania zbyt dużej ilości białka.
wdychania powietrza. Powietrze jest przesycone tymi czterema pierwiastkami. Wdychając powietrze, używasz nie tylko cząsteczek tlenu ale także wszystkich innych.
Ponieważ one wszystkie natychmiast przedostają się do krwi, są ogólnie dostępne dla wszystkich komórek w ciele. Jest to jedyna naprawdę efektywna droga, tak dla komórek mózgowych jak i innych komórek ciała, aby być samowystarczalnymi odnośnie ich potrzeb białkowych.
Byłoby zbyt skomplikowanym, nieefektywnym i żmudnym przerobienie zniszczonych, rozkładających się białek z zabitych zwierząt na świeże i życiodajne składniki odżywcze. Podgrzewanie ryb, jaj, mięsa i drobiu prawie całkowicie niszczy (koaguluje) zawarte w nich białka, zmieniając je w substancje, które są bardzo trudne do wykorzystania przez ludzkie komórki. Gdyby życie polegało na jedzeniu regularnie produktów białkowych, większość ludzi na świecie byłaby śmiertelnie chora albo już by zmarła. Jednak nie dzieje się tak.
Dla przykładu, najbardziej chorzy ludzie na świecie mieszkają w Stanach Zjednoczonych i innych państwach uprzemysłowionych, gdzie białko jest uważane za niezbędne do życia.
Ogólne przekonanie, że codziennie musisz jeść pożywienie bogate w białko jest nie tylko mylne, lecz także nie znajduje uzasadnienia naukowego. Ludzie na zrównoważonej diecie wegańskiej rzadko cierpią na choroby przewlekłe. Ostatnie badania pokazały, że dieta wegańska może nawet odwrócić cukrzycę. W dodatku mitem jest to, że weganie są bardziej podatni na anemię z powodu niedostatków witaminy B12 niż osoby jedzące mięso. Tak naprawdę, zaobserwowałem dużo więcej przypadków anemii u osób jedzących mięso niż u wegetarian. Osobiście borykałem się przez lata z anemią będąc dzieckiem i spożywając białka zwierzęce, ale całkowicie wyleczyłem się z niej zaledwie po ośmiu tygodniach diety wegańskiej (za wyjątkiem masła). Także pomysł, aby mieszać różne rodzaje pożywienia aby otrzymać komplet białek jest czystym wprowadzaniem w błąd. Ciało nie polega na białkach spożywczych aby wytworzyć białka, których potrzebuje by być zdrowym.
Najsilniejsze zwierzęta jak słoń, dziki koń, goryl i byk również nie muszą jeść białek zwierzęcych. Tak jak i nam, ich duże płuca dostarczają odpowiedniej ilości cząsteczek do utrzymania ich zasobów białkowych i silnych mięśni. Podawanie im pożywienia
zawierającego białka zwierzęce wywołuje choroby i powoduje ich śmierć.
Dodatkowo zwróć uwagę na to, w jaki sposób rośliny takie jak awokado, fasole, orzechy czy inne rośliny produkują swoje białka. Rośliny te pobierają azot, wodór, węgiel i cząsteczki tlenu (dwutlenek węgla) z powietrza. Z pomocą słońca i wody (połączenie wodoru i tlenu) i kilku minerałów z gleby, produkują „odpowiednie” węglowodany i białka. Czy nasze ciało nie jest zdolne do tego, aby robić to samo?
Ludzkie mleko matki jest dla noworodka najważniejszym i najbogatszym pokarmem. Jednak jeśli porównamy je z mlekiem krowim, praktycznie nie zawiera ono białka, zaledwie około 1,5
procenta. Dla porównania mleko krowie zawiera trzykrotnie więcej białka niż ludzkie. Od pierwszych chwil życia, rosnące dziecko jest naturalnie zabezpieczone przed spożywaniem pożywienia opartego na zagęszczonym białku. Nie ma ono potrzeby spożywania takiego jedzenia, skoro już pierwszy jego oddech dostarcza mu większości podstawowych składników do uruchomienia syntezy białkowej przez komórki. Należy zauważyć, że osoby będące przez całe życie na diecie wegańskiej mają najniższy odsetek występowania kamieni żółciowych, chorób serca i raka.
fragment książki: Niezwykłe płukanie wątroby i woreczka żółciowego - Andreas Moritz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz